De PaardenPsycholoog 
 

De PaardenPsycholoog BLOG


Admin gebied

Atom

2024-04-07

Chakra’s bij paarden

Heb je wel eens van chakra’s gehoord? De chakra’s zijn de punten waarop de levensenergie bij een individu binnen komt. Mensen hebben 7 van deze punten en paarden hebben er 11.
 
Bij een reading doe ik ook een chakra-meting. Aan de hand van een pendel kan ik zien hoe de chakra’s draaien. Draaien ze met de klok mee, dan betekent dat, dat het paard levensenergie opneemt en op een positieve manier omgaat met het thema waar het chakra voor staat. Draait een chakra tegen de klok in, dan verliest het paard hier levensenergie op. Ook kan de pendel een verticale of horizontale beweging laten zien of helemaal stil staan bij een chakra. Dat zijn blokkades en de levensenergie kan dan dus niet het individu binnen stromen. Het zal duidelijk zijn dat het paard het beste gedijt bij 11 met de klok mee draaiende, dus energie opnemende, chakra’s.

Een blokkade of een tegengestelde beweging kan op 2 manieren ontstaan: ofwel het paard heeft een lichamelijk probleem welke zich vervolgens uit in de chakra die met het lichaamsdeel te maken heeft, dan wel is de blokkade ontstaan door invloed van buiten het lichaam, bijvoorbeeld emotioneel of psychisch, en we dat kan dan weer een weerslag op het lijf waardoor we ook lichamelijk problemen zien, bijvoorbeeld stijfheid of spijsverteringsproblemen. Ook hier weer in die lichaamsdelen die met het betreffende chakra in verbinding staat.

Enkele voorbeelden van blokkades op chakra’s (overigens ook toepasbaar op de mens):
Bij paarden die kort geleden van stal zijn veranderd, maar ook paarden met een traumatische jeugd, zien we vaak een blokkade op het wortel-chakra. Deze zit op het staartbeen en heeft als thema: geaard zijn, je thuis en veilig voelen. Vaak zijn deze paarden onrustig, geven een beeld van zich daadwerkelijk niet thuis te voelen, en er zijn regelmatig spanningen in de achterhand en staart te zien. Deze blokkade uit zich vaak in een compleet stil hangen van de pendel: de chakra staat dan volledig dicht.

Als een paard zich niet begrepen of gehoord voelt, of geleerd heeft dat zich te uiten resulteert in afstraffingen (bijvoorbeeld bij zadelmak maken of in de training) zien we vaak een blokkade van het keel chakra. De keel is waar we geluid maken, waar onze stem zit. Als we geleerd hebben dat het beter is “onze mond te houden” wordt de keel chakra door dit trauma als het ware dicht geknepen en dit uit zich dan vaak in een stil hangende pendel of een verticaal uitslaande pendel. 

Heeft een paard veel verdriet door verlies, rouw of gemis, of heeft het vroeg de liefde van moeder moeten missen, dan uit zich dat in een blokkade op het hart chakra en/of bij paarden op het alternatief hart chakra.

Door middel van het toepassen van energetische therapie ga ik aan de slag om het paard te helpen de blokkade op te heffen en de chakra’s weer positief te laten draaien. De reading op zich, waarbij het paard vervelende gebeurtenissen en in de weg zittende emoties kan uiten, is al een vorm van deze energetische therapie. Daarnaast kunnen ingezet worden: Reiki, edelstenen, Bach bloesem remedie, essentiële oliën en kruiden. Ook andere dingen, zoals massage, aanpassingen van voer of werk of anderszins, kunnen bijdragen aan het weer gezond laten lopen van de chakra’s.

Wanda Elkerbout-Meijer
De PaardenPsycholoog

Admin - 15:24:41 | Een opmerking toevoegen

E-mailen
Bellen
Info